Warm welkom bij Lwengo
Het zal de komende tijd lastig zijn voor Romy om haar blog bij te werken, vandaar deze informatie via ons.
Na even lekker bij te zijn gekomen aan Lake Bunyonyi, is Romy op safari gegaan bij Lake Mburo. Hier kampeerde ze tussen de wilde zwijnen en zagen ze zelfs nijlpaarden!
Helemaal aangesterkt en weer opgeladen, reisden ze gisteren terug naar het oosten om zich een aantal dagen in te zetten voor het project Lwengo (hiervoor ging ze per slot van rekening naar Uganda).
Lwengo ligt op een klein half uur rijden vanaf Masaka. Vanaf de hoofdweg leidt het een kilometerslange weg het binnenland in naar een groot ruraal gebied met diverse dorpjes en gemeenschappen. Zowel de regio als het project dat ze bezoeken dragen de naam Lwengo. De organisatie zet zich in om een einde te maken aan de heersende armoede ter plaatse.
Met programma's voor kinderen en volwassenen wordt op verschillende terreinen gewerkt om mensen de middelen te geven om op eigen benen te staan. Dit begint met een kinderdagopvang en een basisschool, waar honderden kinderen dagelijks les krijgen. Daarnaast richt Lwengo zich op basisbehoeften, variërend van schoon water, voedselzekerheid en een inkomen tot programma's voor bewustwording, bijvoorbeeld hiv/aids.
Hier werden de worldmappers op een bijzondere wijze ontvangen door een enorme meute Ugandese kinderen, die met enthousiast gezang lieten merken hoe blij ze met hun komst waren. 'Onze' jongeren waren erg onder de indruk, emotioneel zelfs en menigeen pinkte een traantje weg aldus Jetske.
Met tent en al hebben ze intrek genomen in de basisschool, zodat ze in ieder geval een paar nachten droog zullen slapen. Hier dompelen ze zich een paar dagen lang helemaal onder in het Ugandese leven. Geen stromend water of elektriciteit dus en helemaal back to basic!
Lwengo heeft een uitgebreid programma voor de Worldmappers voorbereid, waarbij ze in hele kleine groepjes diverse activiteiten zullen ondernemen zoals:
* community toers;
* bouwen van huizen voor kwetsbare gezinnen;
* huisbezoeken;
* bereiden van lokaal eten;
* het bouwen van de school
* het maken van bakstenen
* bouwen van watertanks.
UIteraard is er ook tijd voor sport en spel met de kinderen ingepland.
Dit was het weer even, jullie kunnen nu een beetje een indruk krijgen waar Romy tot vrijdag mee bezig is. Ongetwijfeld zal ze zelf als ze tijd/stroom heeft ,of als ze terug is in Nederland jullie uitgebreid informeren, dus houdt de site in de gaten!
Hi Romy, wat een geweldige ervaring is dit toch; kennis maken met een prachtig land met mooie natuur en nog iets goeds doen ook. Het is erg leuk om je verhalen te lezen. We zijn benieuwd hoe je de laatste dagen hebt doorgebracht en wachten je verhalen af! Groetjes van ons.
habari ya asubuhi mop,
Het einde van de expeditie is in zicht. We weten niet of je nog de kans krijgt om dit te lezen, maar we hopen van wel! Je hebt de afgelopen dagen een berg werk verzet. Wat moet het je een goed gevoel geven dat je al die mensen die daar in armoede leven hebt kunnen helpen. Alleen al het bouwen van een huis van klei en stro waardoor ze weer een dak boven hun hoofd hebben. Vandaag je laatste dagje hard werken en morgen nog even uitrusten en genieten van het vooral mooie groene Uganda. Wij zijn blij jouw zondag weer te zien!
tutaonana met een dikke kus
Wat ben je weer een mooie ervaring rijker. We zijn benieuwd naar je verhalen. Veilige reis naar huis en we spreken je snel.
Liefs Claudia, Rolf, Guido en Shanna